zondag 22 september 2013

Montenegro: Verborgen parel in de Balkan

"Montenegro? Waar ligt dat weer juist?", was één van de meest gehoorde reacties wanneer we mensen deze zomer vertelden over onze vakantieplannen.
Bizar eigenlijk dat zo weinig mensen Montenegro weten liggen, al spelen er wel een aantal zaken in het nadeel van Montenegro.
Ten eerste is het een van de jongste landen ter wereld (2006) en bovendien is het maar half zo groot als België. Daar waar België nog een beetje aan globale bekendheid kan winnen door zijn chocolade en Europese hoofdstad Brussel, valt er over Montenegro weinig te vertellen dan dat het ooit bij het voormalig Joegoslavië hoorde.

Het plan!
Hoog tijd dus om daar iets aan te veranderen want qua verborgen parel kan het land wel tellen.
Gezien zijn "jonge" leeftijd, is het uiteraard nog een land in volle evolutie, ook op toeristisch vlak. Het begon al met de zoektocht naar een reisgids. 5 vruchteloze boekenwinkelbezoeken later, stortte ik mij op de online shop van de Lonely Planet. Om daar vast te stellen dat er net die maand een nieuwe editie van de Montenegro reisgids was uitgekomen. Van een meevaller gesproken.
Het plannen kon beginnen, al was een weekje zelfs voor een land van de grootte van Vlaanderen geen sinecure.
Ons eerste plan zag er als volgt uit:
Vertrek vanuit Dubrovnik en heel de Montenegrijnse kustlijn afrijden om dan landinwaarts de 2 grootste nationale parken mee te pikken en dan via de kortste weg terug naar Dubrovnik te rijden.

Doen! Waarom?
Achteraf bekeken zijn we niet heel erg van deze planning afgeweken (met uitzondering van de laatste etappe) en was het net haalbaar in 1 week tijd. Een extra argument dat Montenegro net zo interessant maakt voor wie geen tijd heeft om lange reizen te ondernemen.

Ander pluspunt voor het land is de variatie aan landschappen.
Zee, bergen, canyons, valleien, alles is mogelijk in slechts een paar uur tijd.

En laten we vooral het prijskaartje niet vergeten. Toen Nico en ik onszelf een extraatje wilden permitteren en gingen eten in het beste, maar ook één van de duurdere restaurant van Kotor Bay (Restaurant Galion, aldus Tripadvisor), bleek onze hoofdschotel nog geen 20€ te kosten. Hetzelfde gebeurde wanneer we 's ochtends ons ontbijt gingen kopen in de lokale supermarkt en we nog geen 5 euro kwijt waren voor pistolets, beleg, fruitsap, fruit en yoghurt voor 2 personen.

Eerlijk is eerlijk, er zijn uiteraard ook een aantal werkpuntjes voor dit land in toeristische groei.
De inwoners zijn aan de oppervlakte nogal nors in de omgang, sluikstorten lijkt een nationale sport en een addendum bij het rijbewijs voor leren rijden in de bergen zou uw en onze veiligheid ten
goede kunnen komen.

Maar los daarvan niets dan goeds over Montenegro. Kom, dat ik u de volgende weken meenemen in die zotte avonturen!

3 opmerkingen :

  1. Ziet er goed uit, ik reis met jullie mee :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat lijkt me echt een interessant land. Tof! Leuke blog heb je.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hi. Ik ben nu ook aan bloggen over en naar Montenegro begonnen. Binnenkort meer over Koror en Bar en het openbaarvervoer. http://biancaoverdegrens.com/fotosessie-trein-servie-naar-montenegro/

    BeantwoordenVerwijderen