maandag 30 april 2012

Jordanië: Petra

Wanneer we na ons bezoek aan de Dode Zee doorreden naar Petra, was onze reis reeds over de helft.
Onder de indruk van wat al geweest was, kwam het einde dichterbij, maar the best was yet to come. Zowel Petra als Wadi Rum stonden nog op het programma. 


Wie van plan is om een route in Jordanië uit te stippelen, kan ik eigenlijk alleen maar aanmoedigen om dat volgens onze gevolgde route te doen. Petra en Wadi Rum als laatste houden, loont echt waar de moeite. Het is een prachtige afsluiting van een wonderlijk land.

Petra valt eigenlijk niet te vatten in een paar zinnen. De stad behoort tot UNESCO Werelderfgoed en dat is behoorlijk terecht ook. De stad draagt zo'n ongelooflijk verhaal met zich mee, dat de toon meteen gezet is.
Petra is een stad van zo'n 2000 jaar oud die bijna volledig uit de rotsen is gehouwen. Dat de stad nog behoorlijk goed bewaard is, heeft ze waarschijnlijk te danken aan het feit dat ze grotendeels in een kloof in de rotsen ligt.

Rond 500 werd de stad verlaten wegens een aantal aardbevingen die de belangrijkste handelsroute naar de stad vernietigde.
En zo bleef de stad jaren en jaren verstopt in de kloof, onzichtbaar voor passanten, slechts bekend bij een enkele bedoein.
Tot in 1800 een Zwitser, vermomd als Indiase handelaar, de stad weer ontdekte.
Ongelooflijk dat zoveel schoonheid slechts in de 19e eeuw herontdekt kon worden.


In Petra weet je letterlijk niet waar eerst kijken. De ongelooflijk smalle kloof met ingenieus watertoevoersysteem, de grote tempel die plots opdoemt op het einde van deze kloof of de ontelbare andere tempels, graftombes, offerplaatsen en huizen over het hele gebied.
Zelfs de fantastische uitzichten die een aantal uitkijkpunten je bieden na een goeie klim, zijn amper te vatten.

Deze stad ademt geschiedenis, rijkdom en ontelbare verhalen.

Als we dan toch even realistisch mogen zijn, vond ik het enige minpuntje de inkomprijs. Op de Lonely Planet forums had ik al gelezen dat de prijs de laatste tijd snel de hoogte inging, maar 50€ per persoon vond ik toch even slikken.
Na een uurtje rondwandelen, begrijp je echter wel waarom de entrée zo hoog ligt. Het onderhouden van dit haast oneindig gebied moet om behoorlijk wat middelen vragen. Achteraf gezien vond ik mijn bijdrage daaraan niet meer dan normaal.


Wie Petra wil bezoeken vertrekt best zo vroeg mogelijk, op die manier kan je bijna alleen doorheen de kloof wandelen en is het effect van een quasi leeg plein voor de opdoemende tempel eens zo groot. Voorzie ook een goeie trui voor tijdens je ochtendwandeling, al zal je tegen de middag blij zijn met een t-shirtje!

Geen opmerkingen :

Een reactie posten