woensdag 30 januari 2013

5 tips voor lekker eten op reis

Hoe vaak is het jou al overkomen dat je in een vreemd land bent, langs een McDonalds of Burger King passeert en denkt: "Goh, laten we hier maar gaan eten, dat is makkelijk en we weten wat we krijgen"?
Of nog beter, je probeert een typisch streekgerecht uit en komt tot de vaststelling dat het niet alleen overprijst is, maar vooral niet eens lekker?

Helaas heb ik mij al een paar keer in die situatie bevonden en jij waarschijnlijk ook.
Hoewel McDonalds mij niet zo vaak kan overtuigen, val ik al wel eens in de tourist trap van middelmatige restaurants.

Maar eigenlijk kan je jezelf, door op een aantal zaken te letten, gemakkelijk een vreselijke maaltijd besparen.

© Nico Surings
5 tips voor lekker eten op reis:
  • Blijf weg van het advies van de hotelreceptie. Zij geven vaak bekende toeristische restaurants door waar de kwantiteit van het aantal services belangrijker is dan de kwaliteit of waar ze zelf een overeenkomst mee hebben. Ik zeg niet dat dit altijd het geval is, maar, toch blijkt dit vaak te kloppen. We willen de restaurants vinden waar de locals zelf graag gaan eten, niet waar ze de toeristen naartoe sturen om hun gezellige plekjes voor zichzelf te houden.
  • Street food: Oké, er bestaan een hele hoop horrorverhalen over mensen die ziek zijn geworden van eten aan een kraampje of een barretje, maar naar mijn persoonlijke ervaring is dat toch een beetje overroepen. Er zijn een heel aantal zaken die je kan afwegen in het uitkiezen van een eetstalletje: Je ziet de keuken, dus je weet meteen of het er proper is of niet. Alles wordt op het moment dat jij er staat gemaakt, verser dan dat wordt het niet! En als je toch nog twijfels hebt, kies dan een kraampje waar veel volk staat. Als er veel volk in een frituur staat, weet je toch ook dat het goeie frietjes zijn?
  • Kijken: Kijk naar de mensen die in een restaurant zitten. Als er een paar business mensen zitten, weet je dat de locals hier komen en dat het een deftige plek is, misschien zelfs wat prijzig. Zie je mensen met rugzakken en stapschoenen, kan je ervan op aan dat het een toeristische plek is. Dat betekent niet meteen dat het eten er slecht is, maar het kan geen kwaad om dan eens goed rond te kijken naar wat er juist in de borden ligt.
  • Centraal is niet perse lokaal: Restaurants in de toeristenbuurten zijn meestal gericht op toeristen. Voor pareltjes moet je vaak naar de buitenwijken of omliggende straatjes.
  • Vertrouw op sites als Urbanspoon, Foodspotting of Tripadvisor: Ondanks een pas verschenen artikel dat het tegendeel beweerde, vinden wij persoonlijk de beste en leukste restaurants via websites als urbanspoon. Het klopt dat je even de moeite moet nemen om te kijken of de feedback niet alleen van toeristen komt, maar met een beetje zoekwerk vind je heel veel restotips van lokale bewoners terug. Bovendien, als een restaurant duizenden positieve beoordelingen heeft, gaat er heus wel iets zijn dat mensen erin aantrekt.

Heb jij nog meer tips om een lekker restaurant te spotten? Of een horrorverhaal over een verschrikkelijk restaurant?

Geen opmerkingen :

Een reactie posten