donderdag 7 februari 2013

Saint-Valery-sur-Somme


Tijdens ons weekend Picardië was Saint-Valery-Sur-Somme, een typisch Frans stadje aan de baai, onze uitvalsbasis. Sinds 2003 is het benoemd als één van "Les plus beaux détours de France", de enige locatie met die stempel trouwens in heel Picardië.


Ik had er nog nooit van gehoord - dat kon trouwens ook over de hele streek van Picardië gezegd worden voor ik dit gebied mocht verkennen.
In het nieuwe stadsgedeelte vind je een paar winkeltjes en restaurants, maar iets verderop ligt de oorspronkelijke charmante stadskern die je zo terugbrengt naar de middeleeuwen wanneer je door de oude stadspoort richting Gotische kerk wandelt. Jeanne d'Arc is trouwens als gevangene nog door deze poort gepasseerd en ook al waren de omstandigheden voor haar verre van ideaal, de stad is er blijkbaar wel trots op.

Maar Saint-Valery-sur-Somme is blijkbaar de perfecte uitvalsbasis voor de Baai van Somme en dus moesten we die stad maar eens verkennen!



Beide stadsdelen worden verbonden door een promenade langs de baai die vooral ’s avonds heel erg mooi verlicht is, ideaal voor een romantische avondwandeling.
Langsheen de promenade staan verschillende "infoborden" die je de geschiedenis van dit dorpje meegeven, jaja, de toeristische dienst doet zijn best aldaar.

Het was alleen een beetje jammer dat de regen ons verhinderde om echt veel te wandelen.

Wie overweegt om de streek te verkennen, kan volgens mij beter in de lente of zomer een tripje richting de Baai van Somme plannen want dan kan je zelfs over de zandbanken wandelen, gaan varen,...

Maar goed, ondanks de regen zijn er toch nog wat leuke plekjes waar je voor de regen kan schuilen.
Aanraders in Saint-Valery-sur-Somme:

  • De gezelligste ontdekking in de stad was Au Vélocipède. Je kan er alleen ontbijten en lunchen of genieten van high tea met vers gebakken taarten en koekjes. Alles wordt bereid met lokale seizoensproducten en de kaart veranderd dus regelmatig. Dit is trouwens ook een B&B met het ecotoerisme label, dus zeker de moeite om te overnachten.
  • La Sardine Boutique is dan weer één van de leukste en authentiekste winkeltjes die je in de stad vindt. Zoals de naam al doet vermoeden, vind je er sardientjes in blik en allerlei andere vis in hippe conserven. Je kan er ook vissoepjes en allerlei verpakte schaaldieren terugvinden. Ecoboetieks zijn hip!
  • Als je budget het toelaat, kan ik je zeker een overnachting in Hotel Les Corderies aanraden. Het is een modern en luxueus 4-sterren hotel met prachtig uitzicht op de baai. Heerlijk om 's avonds de baai droog te zien staan en 's morgen op te staan en het water bijna tot tegen de huizen te zien komen. Bovendien hebben ze uitstekende welness faciliteiten in hun Samaris SpaEn die Spa, dat is behoorlijk genieten! Na al die koude en regenachtige wandelingen is er niets aangenamer dan de koude meteen weer verjagen door een half uurtje hamam en/of sauna met prachtig zicht op de baai. Nadien worden de stramme wandelspieren weer losgemaakt tijdens één van hun rustgevende massages. Deze spa dompelt je echt onder in de rust en sereniteit die ook de baai zelf uitstraalt.

Deze post is tot stand gekomen in opdracht van Picardie Tourisme. Alle meningen zijn - zoals steeds - 100% de mijne.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten