vrijdag 24 januari 2014

Berlijn: Top 4 alternatieve musea

Het voordeel aan een stad opnieuw bezoeken is dat je de echte toeristische trekpleisters links kan laten liggen en je wat meer in de diepte kan graven.

Wat me opviel was dat er behoorlijk veel nieuwe musea waren geopend in die korte tijd. Je kan in zo'n grote stad uiteraard niet alles bezoeken en de grote trekpleisters hadden we dus al eens gehad. Bovendien zijn de typische musea niet altijd de beste. Checkpoint Charlie en het Mauermuseum bv. moet je uiteraard wel gezien hebben, maar in vergelijking met de dingen die we deze keer deden, vond ik het overprijst, langdradig en oubollig.

Daarom, 4 alternatieve musea over Berlijn die de moeite waard zijn:

1. DDR museum 
Dit museum opende in 2006 en ligt op het museum eiland. Het is een interactief museum dat een beeld geeft van het dagelijkse leven ten tijde van de DDR. Ken je de film Goodbye, Lenin? Het museum is gewoon bijna die film.
Het leuke aan dit museum is vooral dat je heel veel zaken kan voelen, zien, uitproberen en je dus niet alleen moet verder gaan op foto’s en plakken tekst aan de muur.
Helaas hangt daar ook meteen een nadeel aan vast want het is niet al te groot, maar het bezoekersaantal is dat wel. Ik vond het soms iets te druk om echt op je gemak te kunnen doorlopen.
Nagebouwde huiskamer ten tijde van de DDR.
DDR museum: 
Adres: Karl-Liebknecht-Strasse 1, Berlin Mitte (tegenover de Berlin Cathedral langs de Spree rivier)
S-U-bahnhof: Alexanderplatz of S-bahnhof Hackescher Markt
Prijs: 6€ pp.

2. Asisi Panometer Berlin: Die Mauer – Das Asisi panorama zum geteilten Berlin
Dit is geen echt of typisch museum, maar behoort voor mij toch binnen deze categorie.
Wanneer je langs Checkpoint Charlie loopt, zie je een grote, ronde constructie er schuin tegenover. Langs de buitenkant alleen al doet het gebouw een beetje vreemd aan. Er staan een paar oude fragmenten van de muur voor dit gebouw en een curryworst kraampje waar wij oorspronkelijk naartoe wandelden, tot we getriggerd werden door de flyer van het “museum”.
De inkom bleek best prijzig te zijn en zonder helemaal goed te beseffen waarvoor we juist betaald hadden, gingen we zonder grote verwachtingen naar binnen.

De grote cirkel die het gebouw is, wordt opgedeeld in 2 delen. De eerste helft hangt vol met oude foto’s en beeldmateriaal ten tijde van de muur, de andere helft is een 180° panoramafoto van West-Berlijn en de muur met overkijk naar Oost-Berlijn.
Binnenkomen in dit gedeelte is een echte beleving. Je kan een stelling opklimmen die je het perfecte perspectief geeft op het panoramabeeld.

Op zich is er niet veel meer te zien of doen dan dit en 10€ inkom lijkt dan ook veel, maar naar ons gevoel was dit zijn geld meer dan waard.

We hebben zeker een half uur gewoon staan kijken, alle details van het beeld in ons opnemend. Telkens ontdekten we wel weer iets nieuw. Bovendien wordt het beeld in een “dagcyclus” getoond, het  beeld wordt dus licht en donker maar uiteindelijk veranderd er niets in het beeld zelf. 

Op de achtergrond krijg je allerlei geluidsfragmenten mee, maar jammer genoeg was er veel Duits gesproken en verstond ik niet goed wat er gezegd werd. Een Engelstalige ondersteuning in de gesproken loop zou een goed idee zijn.
Deel van de panometer.

Asisi Panometer Berlin:
Adres: Friedrichstrasse 205, Berlin (tegenover Checkpoint Charlie)
U-bahnhof: Kochstrabe/Checkpoint Charlie
Prijs: 10€ pp. (8€ met een Berlin WelcomeCard)

3. Topographie des Terrors
Dit complex, gebouwd op de grondvesten van de Secret State Police Office, SS top en Reich Security Office, herbergt heel wat documentatie over het Nazi verleden van Duitsland en Berlijn. Alsof er in Berlijn nog niet genoeg te vertellen valt over de verdeeldheid die gecreëerd werd door de muur – een onderwerp dat een citytrip Berlijn meestal toch domineert – word je in Topographie des Terrors ook nog eens geconfronteerd met het pijnlijke Nazi verleden.
Verwacht je niet aan een flitsende expositie, maar wel aan massa’s foto’s en tekst. Tekst die na een uur naar mijn gevoel misschien een beetje gaat vervelen, maar niet mag vergeten worden.
Links op de foto: Topographie des Terrors
Topographie des Terrors:
Adres: Niederkirchnerstrabe 8, Berlijn
U-bahnhof: Potsdammer Platz of Kochstrabe
S-bahnhof: Anhalter of Potsdammer Platz
Prijs: gratis

4. Koepel van de Bundestag
Een bezoek aan de Deutscher Bundestag (voormalig Reichstag) mag niet ontbreken aan een citytrip Berlijn, al was het maar omdat het gratis is en je vanop de koepel een fantastisch zicht hebt op Berlijn.
Je zou voor zo'n zicht ook kunnen opteren voor de Berliner Fernsehturm, maar die is niet gratis en van op de Bundestag heb je net een mooi zicht op die TV toren.
Een bezoek is gratis, maar je moet je wel op voorhand inschrijven. Dat hoeft nu niet meer online te gebeuren, ze hebben aan de overkant van de straat een kleine inschrijvingscontainer geplaatst. Wij schreven ons rond de middag in en konden al om 16u30 het gebouw bezoeken.
Er zijn veel sites op internet die waarschuwen voor lange wachtrijen of dat je beter online registreert, maar op deze manier ging het perfect.
Links: de koepel van de Bundestag -  Rechts: Zicht op de stad vanaf het terras
Bundestag:
Adres: Platz der Republik 1, Berlin
U-Bahnhof: Friedrichstrasse
S-Bahnhof: Hauptbahnhof, Friedrichstrasse, Unter den Linden
(er zijn momenteel werken aan bahnhof Bundestag, anders is dat je snelste stop)
Prijs: gratis

Zelf nog een leuke tip toe te voegen? Ik heb namelijk zo'n gevoel dat dit niet de laatste keer Berlijn is geweest.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten