zaterdag 6 april 2013

Stockholm: Citytrip in een filmset

Laat ik meteen van start gaan met een gouden tip indien je zelf overweegt om naar Stockholm te gaan: 3 dagen is te kort voor een citytrip naar Stockholm.
De hoofdreden daarvoor is dat de stad misleidend groot is. Door het water wordt de stad eigenlijk in 3 delen verdeeld: Södermalm (hipstercity), Gamla Stan (oude stad) en Norrmalm (centrum).

Daarnaast heb je nog Kungsholmen, Östermalm en de eilanden Skeppsholmen en Djurgarden. En uiteraard nog veel meer, maar voorgaande zijn de belangrijkste toeristische spots voor een citytrip.
Het spreekt voor zich dat zoveel plekken samenpersen op 3 dagen een behoorlijk druk schema oplevert.

Mijn eigen favorieten zijn Södermalm en Gamla Stan, maar misschien is dat omdat we daar ook de meeste tijd hebben doorgebracht.

Ons hotel (Hellstens Malmgard) lag in Södermalm en dat bleek een hele goeie keuze te zijn. We vreesden eventjes voor de bereikbaarheid, maar er was een metrostation op zo'n 800m en dat was eigenlijk ideaal. Overdag in het bruisende stadsleven, 's avonds in de rustige omgeving van ons hotel.


Het hotel is gebouwd in 1770 en erg mooi gerenoveerd met behoud van de originele aspecten. Onze kamer had een gewelfd plafond dat deed denken aan een oude kerk en het ontbijtbuffet werd geserveerd in de kelder waardoor het kasteelgevoel nog meer werd benadrukt.

Gedurende de 3 dagen dat we in Stockholm rondliepen, konden we maar één gevoel beschrijven, je hebt constant het idee dat je in een filmset rondloopt.
Bijna alle gebouwen lijken nog te dateren uit de 18e eeuw, het is er heel erg proper, verrassend rustig -heel weinig lawaai in de stad- en bovendien valt het licht altijd mooi op die authentieke gevels en oude pleintjes.
Jaja, er valt nog heel veel te zeggen over Stockholm, maar dat het schoon is, dat behoeft geen twijfel.
(en koud jong, check dat ijs in die rivier!)

Geen opmerkingen :

Een reactie posten